Linux Distribucije

3 minutno branje Objavljeno:

Predogled nekaj Linux distribucij in namizij

Izvirnik objavljen na fiziki 23/3/2014

Dobila sem nov prenosnik in odločila sem se, da, preden karkoli namestim, izkoristim priložnost za preizkušanje nekaj aktualnih linux distribucij. Zanimala so me različna namizja, ali boota UEFI, ali delata internet in grafična kartica “out of the box” na moji prvi x86_64 arhitekturi. Tukaj so izsledki mojih testiranj:


OpenSUSE:


Ne vem kako sem čisto pozabila na OpenSUSE. Zato postavljam to distribucijo tukaj na začetek. Preizkusila sem OpenSUSE 13.1 z GNOME namizjem. Boota UEFI z nomodeset parametrom. Mrežne kartice in grafika niso bile problem, ravno tako ne zvok. Je pa "žrlo" CPUje k zmešano. Sicer zgleda prav lepo namizije, vendar moram priznati, da sem si kar oddahnila, ko sem se znašla ponovno v i3 o.O
opensuseDEBIAN bazirane distribucije:


XUBUNTU:


Ubuntu z XFCE namizjem. Kernel 3.11. Boota UEFI le z nomodeset parametrom. Grafika in mrežni kartici delajo. Codename: Super Salamander.

V tretje gre rado:P


xubuntu

MINT:


Preizkusila sem MATE in CINNAMON namizje. Kernel 3.11. Boota UEFI z nomodeset parametrom. CINNAMON je porabljal 80% CPUja, MATE je javljal Xorg error in sem morala $cp /home/mint/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf.

MINT z MATE namizjem moraš imeti rad, saj te terminal že “po defaultu” pozdravi s fortune:) Grafika in mrežni kartici delajo. Codename: Petra.


mint mate

KALI:


Namizje GNOME. Kernel 3.12. Vse je delalo. Kali imam rada. Ko bi le še kak človek dojeli njihov moto: The quieter you become, the more you are able to hear.
kaliRED HAT bazirane distribucije:


FEDORA:


Boota UEFI in vse dela. Kernel 3.11. Namizje GNOME. Mi je bila všeč, vendar je že v osnovi megalomanska. Codename: Heisenbug.
fedora

CENTOS:


Ne boota UEFI. Kernel 2.6. Namizje GNOME. Sicer vse dela z Legacy bootom.
centos gnomeARCH bazirane distribucije:


Arch derivati so "rolling release", torej imajo zadnji stabilen kernel. V času izvedbe mojih testiranj, je to bil 3.13.6.

ARCHBANG:


Boota UEFI brez dodatnih parametrov. Vse je delalo lepo razen zvoka. Upravljalnik oken OPENBOX.
archbang

MANJARO:


Podobno kot Achbang. Boota UEFI brez problemov in vse dela razen zvoka. Upravljalnik oken OPENBOX.


manjaro

CTKArch:


Seveda sem ga morala preizkusit zaradi Calimero Teknik:) Dela vse, le na internet ga nisem mogla nikakor spravit (sicer se tudi nisem preveč trudila, saj ga nisem nameravala obdržat).
CTKArchSLACKO - puppy slack:


Preizkusila sem ga predvsem da počastim ostale distribucije, kot sta SLACKWARE in GENTOO, ki nimata live CD/DVD-jev, nameščat pa ju zgolj zaradi testiranja nimam časa…

Slacko je bootal Legacy, za upravitelja oken uporablja JWM, vse dela in ima vse kar človek dejansko potrebuje. Brez navlake. Lepo se skopira v RAM in niti ne veš da dela. CD ima 150MB.


Slacko

No sedaj, ko sem potešila radovednost, grem pa lahko zares nameščat novega “moža”…


ARCH:


Postavila sem si seveda mojo trenutno najljubšo Linux distribucijo - ArchLinux. UEFI boot dela, grafika in vse ostalo tudi. Sem zelo zadovoljna z njim. Namestila sem dve namizji. KDE za se afnat in razkazovat “kjub”, ter i3wm, ki je moje novo delovno namizje. Na starem prenosniku imam xmonad in me je bilo malo strah, da bom vse “key bindinge” pobrkljala, vendar mi kar gre… Razen po sedmih urah pouka, ko ne vem več kaj delam in kar ene tipke stiskam… Sedaj zgleda moj “mož” nekako tako:


ArchLinux - i3 WM


Arch i3

ArchLinux - KDE


Arch KDEEOF